tisdag 29 december 2020

Sammanfattning av 2020

 Januari:


Året började så bra, 2020 låter som ett fint år och roligt med siffrorna som är i årtalet. Vi firade nyår här hos oss tillsammans med A&U som vanligt men även L&R var med detta år. Trevligt och lugnt. 

Otroligt halkigt med blida och snö om vartannat. Jag fick inte stopp på min bil utan gled på isen och förstörde huven på mercan. Terminen för medarbetarna startade vi på Kust med konferens , middag och boende för de som önskade. En trevlig start på året. 

Sonen tar sin examen som Digitalstrateg och hans redovisning var jätteproffsig i sin framställning. En snöfattig start på året med plusgrader och halka men det kommer snö i mitten av månaden. Vi lever stugliv under vissa helger och det är avkopplande. Jag behöver vila efter 3 års studier som tagit hårt på mig, är väldigt trött. 

Jag skriver och hör för första gången om ett virus i Kina och min undran är när det ska spridas då Kineser är ett resande folk, tänk vad lite vi visste om allt som komma skulle. 

Jag får feber och blir hemma några dagar. Mamma fyller 72 år och blir firad med tulpaner.


Februari:


Skottår så vi får även en extra dag detta skitår så februari har 29 dagar. Från att varit väldigt snöfattigt så får vi nu väldigt mycket snö på kort tid. Regn och snö av och till och det är ett oroligt väder med kallt och varmt med plusgrader huller om buller. Jag och syster firar mamma på Fiore med lite mat under en fredag kväll. 

Vi åker på charter från Luleå till Gran Canaria och det var en otroligt fin vecka med sol, bra hotell och roligt umgänge med vänner. Så otroligt behövligt. Vi åkte 14/2 och fredag 21/2 åkte vi hem med det sista planet som lyfte från ön då de drabbades av en sandstorm dagen efter. Alla som var kvar blev kvar i ytterligare 1 veckan då det inte gick att använda planen. Vi hade otroligt tur denna gång. Känns som en upprättelse efter allt strul vi hade med vår Floridaresa något år tidigare. 

Hem kom vi till en pandemi som nu fanns i vårt land. Vad lite vi visste om vad som skulle hända med vårt samhälle.

Mars:


Sportlov tack och lov för då hann vi andas lite och göra planer och riktlinjer. Ingen visste då hur stort detta skulle komma att bli. Daglig läsning och TV sändning från Folkhälsomyndigheten. Skulle skolor ha öppet eller inte, distansundervisning, smittade ens barn med denna farsot? Frågorna var många och obesvarade. Att vi inte kunde fortsätta att leva som vanligt det förstod även jag men men... Jag delade ut information som var helt verkningslös 2 dagar senare då det kommit ny information. Det här fortsatte och fortsätter än idag vilket gör att skallen känns full av information. Andra länder förbjöd både det ena och andra men inte Sverige som litade på att vi alla gjorde vårt bästa att inte sprida detta, stanna hemma vid minsta lilla misstanke om sjukdom, håll avstånd och tvätta händerna. Handsprit behövs inte denna månad. Toalettpappret tog slut så även ris och pasta som folk hamstrade för att ha hemma vid ev sjukdom en längre tid. Vi måste skydda våra äldre äldre sa Tegnell och jag måste säga att den mannen med det stora tålamodet blev min nya hjälte. Vilket lugn den mannen ingöt i oss alla varje dag kl 14.00.

Vi ställde om till digitala möten och det är många sådana varje dag för all information som ska komma till oss och som ska ut. Det startas en grupp i Piteå #lokalhero som uppmanar oss att handla lokalt för att behålla våra butiker, restauranger och annat som finns i staden. Fint initiativ. Butiker öppnar senare för det är inget folk ute. Alla 70+ uppmanas att stanna inne och att andra ska handla åt dem. Vilka är det som är på stan och på ICA, jo 70+. Vi andra undviker butiker men de handlar på som vanligt.....

Vi flyttade till stugan i slutet av månaden då det kändes betydligt mer Corona säkert. Mamma fick sin diagnos och hon måste undersökas vidare.

April:


Alla äldreboenden inför besöksförbud och det är bra för de flesta. Morfar som är pigg och van med många besök varje veckan är tålmodig men det är tråkigt och han tappar i intellektet då han inte stimuleras alls av de andra boenden på Hortlaxgården. Vi träffas ibland via balkongen men det får vi inte. Han flyttas tillbaka till ordinarie avdelning som är renoverad.

Dödstalen ökar i Sverige och främst i Stockholm. Mot 1000 döda och covid-19 har kommit till några äldreboenden i storstäderna och med svaga gamla så blir det katastrof och många avlider. IVA vården är full och det upprättas fältsjukhus där det bor många människor. Piteå blir Covid center för Norrbotten. Otäckt att se den nya slussen som byggts och de orangea skyltarna som visar på CORONA. TV personligheten Adam Alsing avlider i sviterna av pandemin och det blir på så sätt verkligt då han är en man på 50+ som avlider och det då visar sig att inte bara äldre dör av detta.

Vi håller socialdistansering och träffar i princip inga anhöriga/vänner. Påsken kommer med påskpåsar till svärmor, morfar, mamma och sonen. Artister som inte får uppträda gör gig via streamingtjänster. Kul att få något att lyssna på i alla fall. Max 50 personer får samlas på de tillställningar som är. Idrotten  tycker så otroligt synd om de som inte får ha publik, detta gör de trots att människor dör. Vad är viktigast? 

Svärmor blir krallig med feber men inte någon covid-19. Hemtjänsten besöker henne oftare under denna period. Jag försöker att jobba en del hemifrån som vi får men det är inget som uppmuntras av min arbetsgivare trots att regeringen tycker det. 

Mamma och jag åker ner till Umeå för att hon ska undersökas inför kommande behandling. Vi kommer hem igen på Valborgsmässoaftonen. 

Maj:


Kall och blåsig start på maj som sig brukar. Inga demonstrationståg för de som brukar delta i sånt. Vi kan trots alla dystra rapporter om folk som tappar jobben konstatera att både jag och mannen kommer att han kvar våra jobb när detta är över någon gång i framtiden. 

Mannen börjar att bygga nya planteringslådor och då hackar han av en kabel så det blir helt mörkt, den lagas och allt blir som vanligt igen. 

Finns inga febertermometrar att köpa i hela Europa, jag beställer på nätet och hoppas att det kommer. 

Mamma påbörjar sin behandling i Umeå så hon är på plats där måndag-fredag, hemma under helgerna. 

Svärmor flyttar ut men hon ligger i sängen mest hela tiden då hennes knä inte är bra. Jobbar på med den nya planteringen och lådorna blev helt fantastiskt fina, tur att jag har en duktig man. Vi bastar och njuter att sommaren är på väg till oss.

Juni: 


Skolavslutning och som jag har längtat efter den. Ingen vanlig skolavslutning utan jag har spelat in mitt examenstal samt barnens sånger och varje klass är i sina rum och fikar innan vi önskar varandra en fin sommar. En otroligt konstig termin och alla i skolan är väldigt trötta efter alla förändringar som vi gjort. Oroliga vårdnadshavare och det smittar även till oss andra. 

Morfar träffar vi bakom ett plexiglas under ett plasttält, nästan hopplöst då Göran hör så otroligt dåligt. Alla gör sitt bästa men det är inte optimalt för vad vi utsätter de gamla för. 

Allt är inställt denna sommar men vi åker i alla fall på Munksänkarnas cykelfest och det var trevligt att göra något i alla fall. Antalet döda i Sverige har stigit rejält med nästan 5000 döda. Så otroligt sorgligt. Stort utbrott i Gällivare tack vare ett underhållsstopp på LKAB.

Svärmor får feber och åker Covid ambulans till lasarettet men som tur är har hon inte drabbats. Hon blir kvar ett antal dagar där i alla fall.

Mamma gör sina sista behandlingar och på midsommarafton får hon åka hem och G hämtar hem henne. Mycket i kroppen är tyvärr i olag och det blir en hel del biverkningar när man genomgår behandling. 

Midsommar firas hos oss i stugan med A & U i vanlig ordning. Vi firar 30 årig bröllopsdag och mannen får en seglingskväll av mig. 

Juli:


Semester utan att göra något, vi lämnade knappt gården om vi inte verkligen behövde. Mannen lade klart lite plattor men sen hade vi inga mer projekt. Det regnar men trots det tycker jag att det var en fin juli. Regn rekord och köldrekord men jag känner inte av det, konstigt för jag är ju väderkänslig.

Jag fyller 55 år och det firar vi som vanligt.  Vi gjorde en utflykt till Rödbergsfortet i Boden och det var riktigt intressant. Vi kör bilar, många bilar av olika märken i Piteå, Luleå och Skellefteå. Min Merca sälja till Stockholm och köparen flög upp till Luleå där mannan hämtade honom.

Augusti:


Semestern är slut och det är dags för en ny termin igen. Ingen vet hur denna kommer att bli. Covid har gått ner i Sverige men det är fortfarande kris i sjukvården. Restriktioner släpps men det är helt fel vet man nu i efterhand. 

Surströmming med mamma o G, det är gott!

En snabb minisemester till Sundsvall där vi köper en bil. En Merca med 4-hjuldrift blir bra till vintern. Vi körde ner 1 bil och hem med 2 bilar. Det gick bra men skönt att komma hem igen när man kört så långt.

En middag med 5 personer förutom oss vi lekte lekar och umgicks. Oj vad jag saknar umgänge med andra personer. Vi Skypar och hörs men det är inte riktigt samma sak. 

Skolan börjar om. Svampkurs med mannens jobb och så min biodlingskurs som snart är slut. Vi blev med värmepump trots inställd Noliamässa.

September:


Plockar lingon på tomten, svamp i skogen och grödor i landet. Så lyxigt att ha det så nära inpå. Vi fyller frysen med älgkött och nötkött samt löjrom. En rikedom att ha längre fram under vintern. 

Morfar fyller 99 år och det firar vi utomhus på Hortlaxgården. Sonen fyller 29 år och det firas i stugan med blåbärstårta. 

Personal saknas då många är sjuka men vi fixar det tack vare att alla ställer upp så fantastiskt för varandra. Provtagningscentraler för covid-19 tester upprättas så att alla med symptom kan börja att ta ett test, långa svarstider vilket gör att de som testar sig blir hemma under minst 1 veckas tid.

Vi spelar Discgolf med jobbet, en bra utomhusaktivitet i dessa tider. Mannen bygger ut en bod för att cyklar och mopeder ska slippa stå i garaget.

Vi åker till Umeå då mamma ska på efterkontroll och beskedet är att behandlingen är lyckad och att hon ska gå på efterkontroller var 3:e månad och efter ett antal år så räknas man som frisk. Det här är ett otroligt skönt besked för oss alla.

Oktober:


Besöksförbudet på äldreboenden hävs från 1/10. Morfar har farit väldigt illa under denna tid. Han har tappat mycket i intellektet. Vi hoppas och tror att det ska komma tillbaka med stimulans men tyvärr är det inte så.

Ordnar middag hos mamma för att fira hennes positiva besked kring behandlingen. Kul att träffas alla för det har vi verkligen inte gjort på länge på grund av pandemin. 

Vi flyttar hem till lägenheten igen och vi funderar på en tvättmaskin i en av badrummen. Än har det inte hänt. 

Svärmor får problem med ögon men de hittar inte så mycket i Sunderbyn men hon ska få droppar varje dag av hemtjänsten.

Vi gör ett prov med Munskänkarna och det går åt skogen, så himla svårt men nu är det gjort i alla fall. Vi har lite stughäng under helgerna. Sonen är förkyld med feber och tar ett covid test som är negativt. Jag har lite ont i halsen och jobbar hemma några dagar. Piteå har otroligt mycket smittspridning och vi har köer till provtagning som visas på riksTV.

Första snön kommer men den tinar bort i vanlig ordning.

November:


Dags för lov och Allahelgons helg. Vi tänker på de som avlidit och tänder ljus på gravarna.

Värsta tänkbara läge för Covid i vårt land sa statsministern. I USA så vinner Joe Biden presidentvalet över Donald Trump som hävdar valfusk.

Mannen känner ev en förkylning och han flyttar till stugan en vecka medan han väntar på sitt Covid-19 testsvar. Han får ett negativt svar och kommer hem igen. Piteå har stor ökning och Norrbotten får lokala restriktioner. Nu gäller det att vi skärper oss. Max 8 personer på offentliga tillställningar. 

Julpyntar och det känns härligare än någonsin, alla behöver och längtar efter ljuset detta skitår. Adventshelg med många fina tända ljus.  Fint väder i denna månad både snö men sen även regn.

December:

Sista månaden och alla gör sitt bästa för att hålla avstånd. Det är lite folk på stan och det är sorgligt att se, tänker på att det är tuffa tider för alla handlare. Nu blir restriktionerna hårdare med endast 4 personer vid varje sällskap på restaurang. Tuffa tider men vår smittspridning är stor i hela Sverige.

Morfar blir sämre, feber och hög sänka. Han får pencillin och det visar sig att han har lunginflammation. Tyvärr så återhämtar han sig inte som vi önskar utan han ligger och sover nästan hela tiden. Han känner i gen oss men det är inte kul att se hans status just nu. 

Jul firas med sonen så vi var 3 stycken denna julafton. Så otroligt konstigt trots att det blev en fin dag. 

Mannen jobbar mellandagarna medan jag försöker vara lite extraledig, få barn på fritids så det löser sig med få personal som även de kan vara lediga.

Nyår firar vi på Fårön detta år. Ut med detta skitår och in med det nya 2021 som jag hoppas blir mycket bättre då vi kommer att bli vaccinerade och förhoppningsvis kan leva som vanligt igen.















Inga kommentarer: