torsdag 29 december 2022

Året 2022

 Januari:


1 år sedan morfar gick bort och min saknad är stor trots att han var gammal och skör när det hände. Mamma fyller 74 år. Covidrestriktionerna fortsätter hela denna månad men man pratar om att det kommer att lättas? 

Februari:

Piteå Havsbad har et stort evenemang Race of Champion och det är snöoväder dagen innan så all is försvann och deras bana som var lagt försvann med blåsten. 9/2 så får vi veta att restriktionerna kommer att slopas allt eftersom. 23/2 fyller Märta 95 år och vi äter middag på Tage. Det blev det sista restaurangbesöket för hennes del då hon inte alls var med i matchen just då. Dagen efter så startar Putin ett krig mot grannen Ukraina. Helt galet att vi har ett krig i Europa på grund av en galen gubbe med storhetsvansinne. Mitt hjärta gråter för att drabbade. Många på flykt och vi måste nu alla hjälpas åt att ta hand om alla människor på flykt.

Mars:


Sportlov och det börjar att tina utomhus. Mamma börjar att packa ner i kartonger för det blir en flytt framöver. Jag vet att det är mycket att göra och det går inte alltid så snabbt som jag skulle önska. Men det ska nog gå i alla fall. Jag varvar hemmajobb och möte via Teams så ibland kan jag även ta tillvara på dagarna med en promenad under luncherna. Priset på mat och drivmedel drivs upp av det eländiga kriget i Ukraina. Vi har SM-vecka i Piteå och för mig går den ganska obemärkt förbi då många fortfarande tänker på att hålla avstånd till varandra. Jag gör ett ultraljud på hjärtat då det är en klaff som inte stänger ordentligt. Koll igen om något år, man kan leva som vanligt men jag bör inte springa maraton. 

April:


Mannen är i Vågga och kör skoter med vänner. Det snöar mycket så det kommer 40 cm på kort tid. Mamma börjar komma iordning i lägenheten och den är så fin. Påsken kommer och går och vi träffar vänner på Fårön och i Kalamark. Oj vad det är kul att få umgås med de man gillar och de som ger energi. Sommardäcken åker på bilarna och det är skönt med sol och värme dock en kall avslutning på månaden med mycket snö. Valborg med goda vänner och brasa.

Maj:


Konsert i Luleå och det var länge sedan sist. Kall start på denna måndag. Föreläsningar på nätet och på plats beroende på vad det gäller. I mitten av månaden så åkte trädgårdsmöblerna fram. Vi jobbar på här hemma med att fixa iordning allt. Jag köper ett bisamhälle så nu håller jag tummarna för att de ska göra honung.  Stora ledarskapsdagen i Luleå med många föreläsare, oj så trevlig dag. Mannen fyller 60 år och vi har öppet hus här hemma. Sonen kom redan 8.30 för att delta i firandet. Nu är vi med robotgräsklippare så jag hoppas att arbetet ska blir mindre.

Juni:


1 vecka på Kreta med syster och syskonbarn, skönt med sol och värme. Skolavslutning och det är alltid högtidligt. Sen blev det 60 årsfest för hela slanten. Vi satt utomhus och frös en hel del då det blåste. Trevligt och lättsamt. Svärmor flyttar ut och efter 2 veckor ramlar hon illa och hamnar på sjukhuset. Midsommar på Solstrand med fler personer än vad vi brukar vara med. Semester då det är jättevarmt i slutet av juni.

Juli:


Semester för mig och även en jourvecka i slutet av juli. Svärmor hamnar på Trädgårdens äldrecentra för hon klarar inte av att komma hem mer. Svägerska kommer hit och hon har det tufft och hamnar på sjukhus. Vi säger upp och tömmer lägenheten på Lillbrogatan. Otroligt mycket saker som ska packas ner och kastas. PDOL kommer och går och vi lyssnar på en dagkonsert med Erik Gadd. Sonen får besök och mannen agerar guide då de besöker Storforsen och kyrkstaden. 

Augusti:


Konsert på Pensionatet och större evenemang på Havsbadet med Tomas Ledin. Helt perfekt väder. Det känns som att den mesta och bästa delen av sommaren var precis i slutet av juni. Noliamässan är i vår stad men den är reducerad och känns liten. Det växer otroligt mängder med kantareller detta år men inga Karl-Johan. Jobbstart och skolstart. Sen händer det så då även för oss. Vi fick covid, först mannen och så jag. Jag fick en hemsk hosta som satt i många månader efteråt. Läggan på Lillbrogatan är i alla fall tömd och klar. 

September:


Vi slungar vår första honung och det var otroligt intressant och roligt. Kappa har öppet bruk och vi besöker det stora pappersbruket. Svärmor har fått plats på Mogården och vi fixar iordning lägenheten. Sonen fyller 31 år och vi firar stilla. Valdagen kommer och vi får en ny höger regering. Räntehöjningar och allt känns så osäkert i vårt lilla land. Hösten är här och krukor och annat töms ut för vinterförvaring.


Oktober:


Jag åker iväg till Florens med kollegor för en utbildning under 7 dagar. Trevligt att få lite värme igen. Mannen åker till Kiruna med sitt jobb. Vi får leverans av älgkött och det är verkligen rikedom att ha det i frysen. Vi firade 40 årig dag sen vi som väldigt unga valde varandra. Jag åkte till Umeå och träffade mina kursare från rektorsprogrammet. Intressanta dagar men jobbigt att åka så långt för så lite. Vackra höstdagar kommer och går.

November:


Mörk månad med otroligt dyra räkningar för drivmedel varje månad. Lite julstök med saffransbullar redan under v 44 när skolan är stängd och jag tar lite semester. Snön kommer men i små  mängder som tinar bort. Fina vackra lugna spegelblanka dagar på havet. Otroliga färger som man knappt hinner se då det är mörkt på morgonen och när jobbet är slut. Första advent och vi tänker ljus och utomhus så har vi många slingor som lättar upp allt det mörka. 

December: 


Känns som en mild månad med lite snö och det gillar jag. Kommer dock snö som ligger kvar efter ett tag. Adventshelgerna kommer. Sonen börjar att jobba i Luleå och han samåker eller tar en buss. Julfest med mannens jobb och så med Munskänkarna och sonen skjutsar hem oss. Föreläsning med jobbet och det gav energi. Julen blev en stilla och lugn tillställning då sonen var sjuk och hemma hos sig. Svärmor hämtades hit för ett fika sen åkte hon tillbaka till Mogården. Mamma och G var här så i år kom det inte ens en tomte. Några få paket hade vi och så paketleken som vi gillar. Många arbetsdagar detta år då julen kom under helgen. Nyår firas i Bergsviken med många vänner. 

Totalt sett så har det varit ett tråkigt år med dyra elräkningar för många och räntor som gått upp, inflationen skenar så det är tufft för många människor. Dessutom ett krig som fortfarande pågår i Ukraina. Så onödigt och tråkigt. Snart ett nytt 2023 och jag hoppas att det blir lite mer glatt än detta år. 


Inga kommentarer: