fredag 12 januari 2018

Helg!

Vaknade kl 6.00 men mannen hade inte stigit upp. Konstigt tänkte jag men steg upp i alla fall. Skickade några mail till jobbet och ser då på telefonen och den är 5.02. Kollade klockan på spisen 5.02, men vad fn?? Kollade min klockradio 6.02, hm gick och lade mig igen och ställde om klockan till 5.02. Kunde dock inte somna om men vilade i alla fall. Mannen hade dammtorkat igår och mest troligt ställt om klockan då, ja ja han dammtorkade i alla fall. Men det blev en konstig morgon i alla fall.
Möten från 8.00 till 15.30 men hann i alla fall med en liten lunch och en kort rast. Bra och effektiv dag,
Sonen hit på middag som inte blev helt ok eftersom vår sous vide tog lite för lång tid på sig pga av att jag började för sent. Helt mitt fel!
Vi har sett På spåret och det gick bra denna veckan med 38 poäng för familjen.
Nu slappar vi i soffan.
Fantastiskt vackert ute just nu med frostiga vita träd, men det är kallt. I morse var det -21 och i en by utanför oss var det -27. Månen har en halo runt sig. Fenomenet heter inversion.



Inversion

Inversion, även kallat spärrskikt eller extremt stabil skiktning, är ett skikt i atmosfären där temperaturen ökar med höjden. Det vanligen förekommande temperaturavtagandet är omkastat (inversion) och luften kan därför inte blandas om i höjdled.

Spärrskikt bildas exempelvis inom högtrycksområden där tjocka luftskikt långsamt sjunker nedåt och värms upp. Detta bromsar luftens vertikala rörelser och inversioner kan bildas på några km höjd. Dessa kan vara upp till ett par kilometer tjocka. 

Fuktig luft från marknära skikt hindras av inversionen att röra sig uppåt och moln bildas därför ofta under inversionens bas, där de breder ut sig horisontellt.

Ett annat bildningssätt beror på att markytan strålar ut energi mer effektivt än atmosfären. Därför kan den marknära luften kylas snabbare än luften en bit högre upp om inte solen värmer. Därmed bildas en marknära inversion exempelvis under natten. Sommartid blir dessa inversioner ganska svaga och försvinner snabbt när solen har värmt någon timme.

På eftersommaren händer det att det bildas låg dimma på småtimmarna i samband med dessa inversioner.

Vintertid kan emellertid mer kraftiga marknära inversioner uppstå om det är molnfritt och inte blåser kraftigt. Solens värme under dagen är då oftast för svag för att lösa upp inversionen.

Under perioder med långvariga inversioner vintertid samlas ofta stora mängder föroreningar under inversionen. Detta är ett allvarligt hälsoproblem.

Inga kommentarer: