onsdag 23 januari 2013

Läxhjälp

Förfrågan har vi fått om det finns läxhjälp på vår skola? Nej, vi har inte någon organiserad läxhjälp då läxor är ett steg i att lära eleverna ta eget ansvar. För de elever som tjorvar hemma med sina föräldrar för att de inte vill göra läxan brukar vi prata igenom vikten av det hela vid utvecklingssamtalet. För mig personligen tycker jag att hela vårt samhälle håller på att ta av föräldrarna rätten av att vara förälder. När barnen är små ska de lämnas på förskola för att man har rätt till det, 15 timmar i veckan. Är det friskt att vilja lämna i från sig barnen medan jag kanske är hemma eller är på stan med mina vänner?? Jag anser att man har sina barn till låns i några år, småbarnstiden kommer aldrig mer igen! Nu ska vi i skolan se till att föräldrarna inte behöver umgås med sina barn en stund på kvällen eftersom vi tar över och gör läxan i skolan tillsammans med barnen. Upp till åk 6 fixar de flesta föräldrar att hjälpa sina barn med läxan och då menar jag kunskapsmässigt utan helt enkelt för att läxan inte är speciellt avancerad. Man kan behöva förhöra glosor eller öva inför Sveriges landskap eller läsa en faktatext och ställa frågor till. Det är en helt annan sak på högstadiet där föräldrarnas kunskaper sätts på prov, för många var det ju länge sedan föräldrarna själva gick i skolan och matte är ju inte så lätt att förstå och förlklara tex. Där tycker jag det kan vara berättigat med läxhjälp om det behövs. Men fortfarande tycker jag att vi ska låta föräldrar axla sin föräldraroll, och det klarar de allra flesta av så himla bra. Det viktigaste som barn har i sitt liv är ju sina nära anhöriga!

2 kommentarer:

Mestmamma sa...

Det är så viktigt att vara en del av sina barn under de första skolåren, har i dag sett och märkt mkt som får en att nästan tappa hakan och var finns vi föräldrar??

/Lisa

Vissla sa...

Det brukar vara nyttigt att besöka skolan lite då och då som förälder. Alla vuxna behövs i skolan så gör gärna ett nytt besök om du får tillfälle! //Helena